Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kormorán velký v Opavě

10. 2. 2010

   V posledních desetiletích početnost kormoránů velkých výrazně roste. V Opavě se patrně jedná o ptáky ze severní Evropy, kteří se rozhodli na nezamrzající části řeky přezimovat. Kormorán velký je velikosti husy, s dlouhým krkem a dlouhým na konci zahnutým zobákem. Dospělí ptáci jsou leskle černí s bílými tvářemi a bělavým zátylkem. Plave hluboce ponořený, takže z vody vyčnívá jen hlava a hřbet.  Létá přímým letem, někdy poměrně vysoko. Živí se rybami. Hnízdí pospolitě, většinou na vysokých stromech v rybničnatých oblastech či na mořském pobřeží. Kormorán velký je zvláště chráněný živočich - druh ohrožený.

Zajímavostí je, že na Falklandských ostrovech (patřících Dánsku) komorání maso je vývozním artiklem. Tato místní pochoutka přijde v přepočtu na 3 tisíce korun českých za kus. (J.L.)

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA